Posted on Leave a comment

Гранатът – камък на силата, любовта и завръщането

[ezcol_3fifth]

Понятието „гранат“ обединява група полускъпоценни камъни с различни цветове, но със сходен химически състав и кристална решетка. Основните представители на тази група са пироп, родолит, алмандин, гросулар, хесонит, андрадит, спесартин, уваровит и др. Алмандинът е най-разпространеният и често използваният в бижутерията гранат. Цветовете му могат да варират между оранжево-кафяво и наситено червено, а твърдостта му е по-висока от тази на останалите представители на гранатите.  Пиропът, макар по-рядък, също често се използва в ювелирното изкуство и е единственият гранат, който не съществува в други цветове освен в наситено червено. Яркото му оцветяване е особено забележително при по-малките камъни, докато при по-едрите цветът може да изглежда особено тъмен или дори черен. Родолитът е комбинация от пироп и алмандин и за него е характерен розово-лилав отенък. Именно от гръцката дума за „роза“ идва и името му. Хесонитът е разновидност на гросулара, но за разлика от повечето такива гранати, които носят зелен цвят, той е известен с топлия си меден или канелен цвят. Друга разновидност на гросулара е цаворитът – рядък и ценен гранат с наситен светлозелен цвят, кръстен на природния парк Цаво на границата между Танзания и Кения, където за пръв път е намерен.

Въпреки че гранатите могат да бъдат открити в почти всички цветове, името им идва именно от красивия червен цвят, който най-често се асоциира с тези камъни. Корените на английската дума „garnet“ (гранат), използвана през 14 век за тъмен нюанс на червеното, идва от латинското „granatus“ (семе), от където идва и името на нара „pomum granatum“, чиито семена напомнят на кристали гранат.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърни обеци с фасетирани едри гранати
Сребърни обеци с фасетирани едри гранати пироп. Вижте ги ТУК.

[/ezcol_2fifth_end][ezcol_2fifth]

Нежен сребърен комплект обеци и висулка с гранати
Сребърен комплект с алмандин гранат. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

Гранатът е познат на човека от дълбока древност. Има данни, че мъниста от гранат са използвани като украшения още през бронзовата епоха, а накити с този камък, датиращи от преди 3000 г. пр. н. е. са открити на територията на древен Египет, където са били предпочитана скъпоценност на фараони и военни, тъй като това е бил камъкът на Сехмет, богиня на войната, но и на изцелението. Вярвало се е, че кристалът дава сила, предпазва от беди и осъществява връзка с божественото. Древните римляни и гърци са гравирали образите на символи и божества върху талисмани от гранат, а Платон дори e наел римски майстор да пресъздаде собствения му портрет върху красивия камък. Воините са влизали в битка с амулети от гранат като са смятали, че ще ги предпазят от опасност, ще помогнат на раните им да заздравеят и ще ги върнат невредими у дома. В Талмуда пък се споменава, че по време на потопа Ной е осветявал тъмната нощ с помощта на ярко червен камък – твърди се, че става дума именно за гранат, за който се е вярвало, че помага на изгубилия се да открие верния път, както и че носи напътствие от божествени сили. Гранатът също така e и един от дванатдесетте драгоценни камъка, поставени върху нагръдника на първосвещеника Аарон, изработен според указанието, което Господ е дал на Мойсей.

В древна Елада гранатът (както и нарът) е бил също любим символ на влюбените. Както Хадес дава на Персофона нар, когато тя напуска подземното царство, и я призовава да се завърне бързо при него, така се е вярвало, че гранатът укрепва любовта дори и при раздяла и помага на влюбените отново да открият път един към друг.

[/ezcol_3fifth_end]

[ezcol_3fifth]

В днешно време се твърди, че гранатът предпазва и енергизира. Този камък дава сила, мощ и целеустременост. Помага на носещия го да достига целите си, както и да добие по-дълбоко разбиране за себе си и за околните. Вдъхва страст и вдъхновение. Укрепва любовта и подобрява междучовешките отношения.

Смята се, че гранатът помага при депресия, емоционално изтощения и инсомния. Засилва мускулатурата на тялото и подобрява тонуса. Оказва благотворно влияние върху сърдечната, кръвоносната и кожната система. При жените подобрява хормоналния баланс и облекчава предменструалния синдром. Повишава либидото.

Гранатът е прекрасен подарък между влюбени, символизиращ трайна, силна и страстна обич. Традиционен подарък е за 2-рата, 6-тата и 19-тата годишнина от сватбата.

Това е камъкът на месец януари, което го прави идеален талисман за всички, родени през първия месец от годината. Въздействието му е изключително силно и при представителите на зодия Лъв, Козирог, Водолей, Телец и Скорпион.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърни обеци с гранати на винт
Сребърни обеци с гранати на винт. Вижте ги ТУК.

[/ezcol_2fifth_end]

Разгледайте всички сребърни бижута с естествен гранат ТУК.

Вижте всички сребърни бижута с полускъпоценни камъни ТУК.


[ezcol_1half]

Масивен сребърен пръстен с аметист
Разгледайте всички сребърни бижута с естествен аметист ТУК.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Сребърен филигранен пръстен с перидот
Разгледайте всички бижута с естествен перидот ТУК.

[/ezcol_1half_end]

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар