Posted on Leave a comment

Естествени, синтетични и имитационни скъпоценни и полускъпоценни камъни. Каква е разликата?

Естествени камъни

Естествените камъни и минерали, използвани в бижутерията, са тези, създадени в следствие на природни сили в продължение на стотици години и добити от земната повърхност и недра. По принцип колкото по-рядко в природата се среща даден камък, толкова по-висока е стойността му. Именно затова до преди малко повече от век аметистът се е числял към скъпоценните камъни, докато не се откриват големи залежи в Бразилия и стойността му спада рязко. Други характеристики, които могат да определят колко ценен е един естествен камък са големината му, наличието или отсъствието на включвания, мътност и други “недостатъци”, цвят и тн. Въпреки това именно тези “несъвършенства” често правят естествения камък красив и неповторим, отличавайки го от синтетичния му аналог.

Това, че камъкът е естествен не означава обаче, че не е бил подложен на различни видове обработка. За да достигнат до бижутериите, камъните по принцип се полират и/или фасетират, а цветът им често се подобрява, например чрез нагряване. Някои камъни търпят по-голямо човешко вмешателство, за да придобият привлекателния вид, който познаваме. Мистик топазът, да речем, всъщност е естествен прозрачен топаз, покрит с много фин филм, който е отговорен за преливащите му цветове. Зеленият меден тюркоаз, от своя страна, е създаден от по-малки късчета естествен тюркоаз, смесен с мед (откъдето идват и красивите медни жилки), оцветен и слепен със смола.

На страниците на Tezzor.com може да откриете красиви сребърни бижута с естествени камъни. Разгледайте ги ТУК.

Лабораторни/ хидро камъни

Лабораторните (често наричани синтетични) камъни притежават почти идентични физични и химични свойства със естествените си “събратя”, тъй като биват лабораторно отгледани с процеси, симулиращи тези, с които природата създава естествените скъпоценни и полускъпоценни камъни. Защото са получени в контролирана среда обаче лабораторните камъни често имат по-чист цвят, по-голяма прозрачност и тн. Въпреки до някаква степен по-високото качество, синтетичните камъни поддържат по-ниска цена, тъй като могат да бъдат произведени в неограничени количества. Има, разбира се, и изключения. Някои видове кварц, например, бидейки много често срещани в природата, са съпоставими по цена със синтетичния кварц, а дори биха могли да бъдат и по-евтини. Лабораторните камъни от групата на кварца често се наричат хидро кварц, поради името на процеса, който се използва за добиването им – хидротермален. Затова в магазините често можете да срещнете названието „хидро аметист“ например. На Tezzor.com рядко ще откриете синтетични камъни, а ако сме решили да предложим такива, поради красотата на дадено бижу, то те ще бъдат ясно обозначени с текст „hydro“ или „lab“ до името на камъка.

Имитационни камъни

Отглеждането на синтетични камъни е сравнително нова практика, затова често лабораторен камък се възприема всъщност като имитационен или изкуствен камък. Всъщност разликата е огромна, тъй като докато хидрокамъкът притежава химичния състав на естествения си еквивалент, имитационният камък единствено има за цел външно да наподобява естествения камък, като всъщност е направен от стъкло, пластмаса, смола, керамика и тн.

Разгледайте всички сребърни бижута с естествени камъни ТУК.

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *