Публикувано на

Как да се грижим за сребърните бижута

На всеки от нас се е случвало да закупи прелестно сребърно бижу, което с времето да изгуби блясъка и да измени цвета си. Сребърната сплав, използвана в бижутерията, позната като стърлингово сребро с титър 925, се състои от 92.5% чисто сребро и 7.5% други метали, най-често мед. Тази комбинация е наложителна, тъй като среброто е изключително мек материал и в чистия си вид е крайно деликатно и неиздръжливо. Най-вече на тези 7.5% добавени метали обаче се дължи потъмняването на среброто, тъй като те по-лесно реагират с елементи от околната среда като сяра и водород. По-високият титър сребро, 950, който по-рядко може да се срещне в бижутерията, потъмнява малко по-бавно, но е по-податлив на надраскване, изкривяване и наранявания.

Това обаче не означава, че при правилно съхранение и поддръжка сребърните ни бижута не могат да запазят красивият си цвят и блясък (макар с течение на годините неизбежно да се покрият с много фина патина). Ето какво можем да направим, за да се радваме дълго на сребърните си накити:

1. Носете ги! Точно така – оставени дълго време неизползвани, сребърните бижута могат да потъмнеят дори по-бързо, от колкото когато ги носите. Особено ако сте ги оставили на място, където въздушният поток не е ограничен, изложени са на светлина или влага или са в близост до предмети от друг метал.

2. Пазете ги. Избягвайте досега на сребърните бижута с грим, парфюм, препарати за почистване и тн. Сваляйте ги преди къпане или спа процедури.

 

3. Забърсвайте ги с памучна кърпа след носене. Потта също може да въздейства на процеса на потъмняване. Може дори да сте забелязали, че в определени периоди бижутата Ви се зацапват по-бързо – смята се, че е възможно стрес, хранене или други навици да променят PH-то на кожата Ви и това да влияе на Вашите сребърни бижута. Затова щом свалите бижуто, забършете го с мека суха кърпа.

4. Съхранявайте ги правилно. В идеалния случай, когато не носите сребърните си бижута, те трябва бъдат поставени в плътно затворена кутия (най-добре дървена), а ако може всяко бижу да бъде прибрано в херметизирано пликче – още по-добре. Това обаче не важи за бижутата с перли – те имат нужда да дишат, иначе перлата губи блясъка и красотата си, тъй като се дехидратира. Също така внимавайте бижутата да не са едно върху друго, за да не се надраска сребърната повърхност или вграден камък.

5. Почиствайте ги. Блясъкът на Вашите сребърни бижута ще се запази с редовно нежно почистване. Най-добрият начин за почистване е със специализирани продукти за сребро, като ние препоръчваме кърпа за сребро. В случай на изключително замърсени бижута, можете да ползвате и баня или паста за сребро, но ако Вашето бижу има сложна орнаментация с умишлено патинирани или оксидирани елементи, този метод на почистване може да развали красотата му.

6. А какво ще кажете за почистването на бижутата с домашни средства? Това също е вариант, но трябва да се предприема внимателно. Един от най-популярните методи за почистване е изваряването на бижутата във вода, в която е поставено алуминиево фолио, сода за хляб и сол. Това е подходящ начин за почистване на сребърни накити, стига да нямат вградени естествени или синтетични камъни. Също така, както при варианта с банята за сребро, такова почистване може да премахне търсения патиниран ефект на някои модели. Ами просто натъркване със сода за хляб? Така също можете да почистите среброто, но имайте предвид, че абразивната сода може да го надраска. Пастата за зъби също е вариант, но и тя трябва да се ползва предпазливо и само при бижута без вградени камъни. Като цяло, препоръчваме почистването с подръчни средства единствено за по-изчистени и не толкова ценни накити. И определено не е желателно да почиствате Вашите сребърни бижута с естествени камъни по гореизброените начини.

7. Обърнете се към специалист. Ако не сте успели да предпазите бижутата си от естественото влияние на околната среда и замърсяването е станало толкова силно, че кърпичката за сребро не помага, обърнете се към бижутер, който да почисти и полира Вашето бижу.

Среброто е деликатно, но издръжливо. Красотата му изисква грижи, но добре поддържана, може да ни радва десетилетия наред.

Разгледайте всички сребърни бижута с естествени камъни и минерали ТУК.


 

 

 


Споделете
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>