Posted on Leave a comment

Празиолит – камъкът на сърцето

Празиолитът, по-известен с наименованието “зелен аметист”, е всъщност зелена форма на кварца. И името му в действителност идва от думата “праз” или по-скоро гръцкия й еквивалентπράσο”, заради бледозеления цвят на кристала.

Макар не по-малко красив от аметиста, празиолитът е далеч по-рядко срещан в бижутиерията, както и в природата. Голяма част от празиолита на пазара е получен чрез допълнителна обработка на аметист, който по принцип изменя цвета си при определени температурни условия. Но дори и това не е толкова лесна работа, тъй като повечето видове аметист добиват жълто-кафяв отенък при нагряване, доближавайки се повече до цитрина (друг вид кварц). Има само няколко места в света (най-голямата такава мина е в Монтезума, Бразилия), където се извлича аметист, който би могъл след обработка да придобие нежния зелен цвят на празиолита.

Растящата популярност на камъка в последните години вероятно се дължи на факта, че са открити нови находища на естествено фомирал се празиолит, вероятно под топлинното въздействие на земята. Такива вече има в САЩ, Полша, Танзания, Канада и Бразилия, а празиолитът става все по-търсен и любим както на любителите на ювелирното изкуство, така и на гемолозите.

Също като аметиста, празолитът е камък на спокойствието и равновесието. За него обаче се смята, че осъществява силна връзка между телесното и духовното. Помага за осмислянето и изразяването на емоциите. Носи в душата любов, състрадание, възприемане и уважение към себе си и към другите.

Празиолитът е идеален подарък за близък човек, към когото изпитвате силни и топли чувства. Трябва да се има предвид, обаче, че когато не се носи, камъкът не бива да се излага на пряка слънчева светлина, тъй като може да се отрази на цвета му.

Вижте всички сребърни бижута с празиолит ТУК.


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *