Posted on Leave a comment

Розовият кварц – камъкът на нежната обич

Розовият кварц е една по-редките разновидности на макрокристалния кварц (към който спадат още аметист, цитрин, опушен кварц, планински кристал, рутилов и тумалинов кварц, и др.). Както името говори, неговата разцветка варира от много бледо розово до по-тъмни розово-оранжеви тонове, дължащи се на присъствието на титан и желязо. Лустрото е стъклено, а камъкът е най-често полупрозрачен и мътен, в по-редки случаи напълно прозрачен, като редовно се наблюдават включвания, вътрешни пукнатини и облачета. Въпреки че в древността някои от основните находища на розов кварц са били в Шри Ланка (от там камъкът е стигал чак до Римската империя, където е бил високо ценен), днес най-големите източници са Бразилия и Мадагаскар, като по-малки количества се добиват още в Индия, САЩ, Мозамбик, Намибия, Русия и Чехия.

От векове розовият кварц е известен като камък на любовта. Една от многобройните легенди, които красотата му е вдъхновила, разказва за вълнуващата любов между Афродита и Адонис. Аферата разгневила съпруга на богинята, Арес, който се въплътил в образа на див глиган и нападнал любовника. Афродита се притекла на помощ на любимия си и се наранила на шипков храст. Докато прегръщала умиращия Адонис, кръвта им се смесила и капнала върху къс прозрачен планински кристал и го оцветила в нежните тонове на розовия кварц. Зевс обаче се смилил и отредил Адонис да прекарва само половината от годината в Света на мъртвите, за да може през останалите шест месеца влюбените да бъдат заедно. Така розовият кварц се превръща в символ на вечна любов и отдаденост, която превъзмогва всяко изпитание.

 Това е камъкът и на египетската богиня Изида, покровителка на живота, брака и семейството. Според легендите, Изида е използвала розовият кварц като извор на вечна младост, красота и любов. Има също данни, че в китайската и тибетската култура още през 600 г. пр. н. е. този кристал се е ползвал като амулет за обич.

И днес розовият кварц продължава да се използва като талисман за любов. За разлика от граната и рубина (които също са сред най-популярните камъни на любовта – на пламенната и страстната любов), енергията на розовият кварц вдъхновява нежност и отдаденост, търпение и доброта, честност и прошка, обич към себе си, към живота и към света. Това е камък на най-красивите емоции, познати на сърцето – съпричастност, състрадателност, грижа, благодарност и удовлетвореност. Силата му не се ограничава единствено с физическата или романтичната любов, а обхваща много по-широк спектър от емоции и духовни преживявания. Притежава деликатна и хармонизираща енергия, която помага на притежателя му да отвори душата си, за да може истински да преживява света, да дава и да получава обич.

Розовият кварц носи емоционално равновесие, помага на собственика си да преживее мъка или тежък момент, да се пребори с чувство на страх, обида или разочарование. Сплотява семейството и помага за градивна комуникация и взаимно разбиране. Позволява ни да ценим както близките си, така и самите себе си, както и да придобием по-ясно осъзнаване за стойността на живота.

Литотерапевтите препоръчват розовия кварц в случай на физическо или психическо претоварване и стрес. Този камък има благотворно влияние и върху сърдечната и кръвоносната система, успокоява сърдечния ритъм, нормализира кръвното налягане. В момент на напрежение допирът му носи увереност и спокойствие. Твърди се, че помага за скоростно заздравяване на рани и заличаване на белези. Полезен е за кожата, ноктите и косата. За дамите това е един от камъните, които нормализират работата на репродуктивната система, помагат за безпроблемна бременност, леко раждане и бързо възстановяване.

Розовият кварц е прекрасен подарък за любим човек. Също така е и традиционен дар за втората и петата годишнина от брака.

Зодиите, най-чувствителни към нежната енергия на този камък са козирог, телец, везни, рак и скорпион.

 

Разгледайте всички сребърни бижута с натурален розов кварц ТУК.

Вижте всички сребърни бижута с естествени полускъпоценни камъни ТУК.


Може също да Ви хареса…

 

 

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *