Posted on Leave a comment

Косите на Венера – камъкът на вечната младост

Рутиловият кварц е нежен прозрачен планински кристал с жълто-кафяви, златисти нишки и включвания от рутил. Рутилът представлява вид титаниев двуокис и съдържа до 10% желязо, както и редките елементи ниобий и тантал. Самото понятие идва от латинската дума „rutilus“ – лъскав, златист, кестеняв, а елините са наричали камъка „хризотрикс“, което означава златна коса. Златният рутиловият карц е популярен и с романтичното название „Косите на Венера“. То води началото си от древногръцка легенда, която разказва как след като богинята на красотата сресала свилените си руси коси, нимфите се скарали коя да вземе падналите златистите нишки. За да реши спора без да обиди някоя от нимфите, Венера заключила косите си в кристал. 

Познат от дълбока древност, този полускъпоценен камък е използван за създаване на ювелирни изделия, произведения на изкуството и предмети с религиозна символика от хилядолетия. Гърците и римляните са свързвали рутиловият кварц с неувяхваща красота и младост, докато египтяните са вярвали, че носи късмет, успех и богатство. В китайската култура този камък служи за отключване на енергийни блокажи и е символ на растеж и промяна.

Носен като амулет, рутиловият кварц премахва чувството на тъга и страх, дава воля за живот, развитие и промяна. Вдъхва чувство на сигурност, спокойствие и увереност. Смята се, че помага на притежателя си да преживее раздяла или несподелена любов и привлича в живота му обич, грижа и нежност. Този камък засилва чувствата между двама влюбени и носи хармония в семейните отношения.

За рутиловия кварц се твърди, че забавя процеса на стареене, ревитализира тялото и е мощен лечител. Камъкът стимулира обмяната на веществата и регенерирането на тъканите и подобрява отбранителните сили на организма. Помага за възстановяване след прекарани тежки заболявания или натоварващо лечение. Особено полезен е при проблеми с дихателните пътища, както и при състояния на депресия и преумора.

Представителите на повечето зодии могат да усетят благотворното влияние на този камък, но родените под знака на Телец и Близнаци са най-чувствителни към енергийната му сила. Рутиловият кварц е подходящ подарък и за дама, обект на любовни чувства, тъй като символизира нежност, обич и отдадност.

Разгледайте всички красиви сребърни бижута с рутилов кварц ТУК.


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *