Posted on 1 коментар

Аметистът – камъкът на мъдростта

Аметистът, розово-лилавата разновидност на кварца, е един от най-популярните полускъпоценни камъни. Само до преди два века той е възприеман като скъпоценен, наравно с диаманта, рубина и сапфира, докато в средата на 18 век не се откриват големи залежи на аметист в Бразилия и стойността му рязко спада. Днес цената му, за разлика от тази на повечето полускъпоценни камъни, не зависи толкова от големината, а от дълбочината и чистотата на цвета. Той е и най-ценният сред представителите на микрокристалния кварц, към които спадат още цитринът, розовият кварцпланинският кристал, опушеният кварц и др.

[ezcol_1half]Въпреки че в днешно време е сравнително често срещан, аметистът продължава да бъде един от любимите и най-търсени кристали, от една страна заради красотата си, а от друга – заради мистичната сила, която се твърди, че има.

Основното качество, което се приписва на аметиста, е че предпазва от опиянение и съблазън и помага на чистата и трезва мисъл. От там идва и името –  ἀ- („не“) и μέθυστος („интоксикиран“).  Легендата пък разказва за красивата девойка Аметистос, която привлякла вниманието на бога-гуляйджия Диноисий. За да опази честта си, тя сe помолила на Артемида да я спаси от нежелания обожател, а богинята в отговор я превърнала в бял и чист кристал. Дионисий заплакал със сълзи от вино над камъка и по този начин се родил аметиста и добил символичното си значение.

Поради тази причина древните гърци често са инкрустирали с аметисти чаши и бокали за вино, предпазвайки се от опияняващото въздействие. През средните векове пък сред рицарите са били популярни амулети с аметисти, които да ги пазят в битка и да изострят мисълта и сетивата им. Католическите свещеници често ползват броеници от аметист, за да не бъде замъглена мисълта им от земните съблазни.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Пръстен с фасетиран аметист в сребърен обков
Пръстен с аметист в сребърен обков. Вижте го ТУК.

[/ezcol_1half_end][ezcol_1half]

 

Сребърен комплект с фасетиран аметист
Сребърен комплект с фасетиран аметист. Вижте го ТУК.

[/ezcol_1half]

[ezcol_1half_end]

От векове аметистът се свързва и с духовно извисяване и символизира божественото. Древните египтяни споменават камъка в “Книгата на мъртвите” и го използват по време на погребения. В юдаизма аметистът е третият камък на третия ред от драгоценни камъни, поставени на нагръдника на първосвещеника Аарон, изработен според указението, което Господ е дал на Мойсей. Аметистът се споменава и в Новия завет на Библията като една от скъпоценностите, които украсяват основите на Новия Йерусалим в “Откровението на Йоан” (последната книга от Библията и единствената пророческа книга в Новия завет).

В днешно време аметистът се ползва за общо пречистване и успокоение. Носен като бижу той оказва благотворно влияние над имунната и нервната система, премахва главоболието, носи спокойствие, мъдрост, концетрация и душевно равновесие.

Аметистът се смята за камъкът на месец февруари. Най-подходящ е за родените под знака на Водолей, Риби, Близнаци, Стрелец и Скорпион.

Аметистът също така е идеален подарък за 4-та и 6-та годишнина от сватбата, но имайте предвид, че този камък има най-силно действие, когато е обкован със сребро. Златният обков намалява влиянието му.[/ezcol_1half_end]

Разгледайте всички сребърни бижута с аметист ТУК.

Всички сребърни бижута с полускъпоценни камъни можете да видите ТУК.

 


[ezcol_1half]

Сребърен филигранен пръстен с цитрин
Всички сребърни бижута с цитрин разгледайте ТУК.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Сребърен пръстен с празиолит (зелен аметист)
Всички сребърни бижута с празиолит вижте ТУК.

[/ezcol_1half_end]


Споделете

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr

1 thought on “Аметистът – камъкът на мъдростта

  1. […] Прочетете още за историята и свойствата на аметиста ТУ… […]

Вашият коментар