Posted on Leave a comment

Ахат – камъкът на хармонията

Принадлежащ към групата на кварцовете, ахатът е вид халцедон, отличаващ се със своите многоцветни рисунъци. В зависимост от шарките и обагрянето си, ахатът е условно разделен на множество подвидове. Името си дължи на гръцкия философ Теофраст, ученик на Платон и Аристотел, който намира камъка до река Ахатес (днес р. Дрило) на о. Сицилия около 400 г. пр. Хр.

[ezcol_3fifth]Ахатът обаче е един от камъните, познати и използвани от човечеството от най-дълбока древност – далеч преди гръцката цивилизация. Религиозни и декоративни артефакти от ахат могат да бъдат датирани още от 20 000 г. пр. Хр. По-късно ахатът е бил любим амулет на вавилонските лечители, които са го поставяли във водата на заболелите от треска. В Персия този камък е бил ценно притежание за моряци и корабни капитани, тъй като се е вярвало, че може да предотврати бури и несполуки по море. Арабите са били убедени, че може да ги спаси от жажда в пустинята, а също и че засилва връзката им с божественото. Древните римляни и гърци пък са го смятали за талисман, даряващ сила и предпазващ от беди – затова на нагръдниците на воините често са откривани елементи от ахат. От византийските владетели чак до Ренесанса, сред аристокрацията ахатът, и особено купите от ахат, се превръща и в колекционерска страст. Още около 100 г. пр. Хр. Митридат, цар на Понт, събира зашеметяваща колекция от близо 3000 купи от ахат. Части от колекциите на знаменити владетели от древността до 19 век все още могат да се видят в музеите по цял свят.

В днешно време се вярва, че ахатът трепти на по-ниски честоти от повечето камъни и минерали и има силно успокояващо, хармонизиращо и стабилизиращо въздействие. Всеки от многобройните видове ахати помага за постигане на физически и душевен баланс, но и всеки вид има свои собствени качества и характеристики.[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърен пръстен с розов ботсвански ахат
Сребърен пръстен с розов ботсвански ахат. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth_end]Ахатът е прекрасен подарък за 14-та годишнина. Той е подходящ за почти всички зодии, въпреки че влиянието му е най-силно при зодия Блинаци, Скорпион, Дева, Везни, Риби и Козирог.

Ето само някои от любимите ни ахати:[ezcol_2fifth]

Сребърен медальон с лагуна лейс ахат, гранати и перли
Сребърен медальон с лагуна лейс ахат, гранати и перли. Вижте ТУК.

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

1. Лагуна лейс ахат

Това е един от най-ценените видове ахати, добиван в малък периметър от областта Чихуахуа, Мексико. По неговата повърхност природата е изрисувала хиляди сложни форми и орнаментации в безброй нюанси на червено, оранжево, жълто, бяло, сиво и кафяво. Този камък носи радост, щастие и чувство за лекота на душата и съзнанието. Помага за преодоляване на емоционална болка и чувство за загуба. Изостря ума, избистря мисълта и повишава концентрацията, подпомага вземането на сложни решения. Има способността да улеснява общуването и да заздравява междучовешките и семейни отношения.

В литотерапията може да се използва за по-добро усвояване на витамините и минералите от тялото, за стимулиране на функцията на органите и регенерацията на клетките, както и при кожни проблеми.

Този камък е много подходящ амулет за родените под знака на Везни и Скорпион.

[/ezcol_3fifth_end][ezcol_3fifth]

2. Син дантелен ахат

Синият дантелен ахат също е една от редките разновидности на камъка. Той притежава изключително успокояваща и нежна енергия, помага на притежателя си да осмисли и приеме чувствата си, както и да се пребори с дълго подтискан страх, огорчение и мъка. Познат като „Камък на дипломацията“, синият дантелен ахат е особено полезен при преговори, създавайки между събеседниците чувство за уважение и доверие. Притежателят му проявява зрялост и уравновесеност, избягва празнодумие, вслушва се и разбира събеседника.

Подходящ талисман за бременните жени и младите майки, синият дантелен ахат въздейства благоприятно върху хормоналния баланс и подпомага лека бременност и раждане. Също така предпазва от следродилна депресия и носи успокоение както на майката, така и на детето. Камъкът има благотворно влияние и при проблеми с щитовидната жлеза, високо кръвно налягане, мигрена и инсомния.

Синият дантелен ахат е особено подходящ за зодия Риби.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърен пръстен със син дантелен ахат
Сребърен пръстен със син дантелен ахат. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth_end]

[ezcol_2fifth]

Сребърен медальон с ивичест ахат
Сребърен медальон с ивичест ахат. Вижте ТУК.

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

3. Ивичест ахат

Този елегантен камък, най-често в черни, бели и кафяви тонове, освен баланс, носи и изключителна сила и издръжливост. Помага на притежателя си да преминава през трудности и изпитания, провокира решителност, целеустременост и постоянство. Стимулира аналитично мислене, проницателност и мъдрост. Помага за по-добро себеосъзнаване, както и откриване и развиване на собствените таланти.

Черният ивичест ахат заздравява храносмилателния тракт, подсилва функцията на сърцето и оказва благотворно въздействие върху цялостното състояние на костната и мускулната система.

Този камък има особено изразено влияние над представителите на зодия Козирог.

[/ezcol_3fifth_end]

Разгледайте всички сребърни бижута с естествени полускъпоценни камъни ТУК.


 

[ezcol_1half]

Сребърен комплект с лагуна лейс ахат
Разгледайте всички сребърни бижута с ахат ТУК.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Сребърен комплект с мукаит
Разгледайте всички сребърни бижута с яспис ТУК.

[/ezcol_1half_end]

 

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар