Posted on Leave a comment

Лабрадоритът и плененото северно сияние

Красивият лабрадорит се отнася към групата на фелдшпатите и е известен с магичното преливане на цветове – синьо, зелено, жълто и дори лилаво, което може да се наблюдава по повърхността му при промяна на ъгъла на светлината (кръстен на самия камък, този забележителен ефект се казва „лабрадоресценция“).  Често наричан „черен лунен камък“, лабрадоритът в действителност е „роднина“, както на лунния камък, така и на слънчевия камък, за които също са характерни сходни оптични ефекти. Името му произлиза от полуостров Лабрадор в Канада, където е открит от мисионери през 1770 г.

[ezcol_3fifth]

Макар лабрадоритът да става популярен в Европа едва през 18-19 век, сред племената, населяващи северните канадски земи, той е бил почитан от незапомнени времена. Откритите древни артефакти говорят, че се е използвал от лечители и шамани, като същевременно е бил важна част от погребалните ритуали на местните култури. Лабрадоритът е бил възприеман като камък с голяма магическа мощ, който е позволявал на притежателя си по-близка връзка с божественото, вдъхвал му е свръхестествени знания и умения, недостъпни за останалите.

Стара инуитска легенда разказва как най-личният войн от племето открива, че северното сияние е пленено в скалите край морето. С един мощен удар на копието си той разбива камъка и го освобождава, но част от сиянието завинаги остава да се лута из скалата. Друго предание твърди, че лабрадоритът всъщност са частици, които са се откъснали от Аурора Бореалис и при падането си на земята са се втвърдили и превърнали в камък. Така небесата са изпратили на хората магия.

До ден днешен лабрадоритът се възприема като камък с изключително мистично обаяние и сила. За него се твърди, че засилва магичните умения, вложени във една или друга степен във всеки човек. Помага на този, който го носи, да предчувства бъдещето, интуитивно да възприема настроенията и мислите на околните. Дава яснота и трезва преценка, като предпазва от лъжи и заблуждения. Стимулира мисленето и въображението и с негова помощ притежателят му може да открие и развие скрити таланти и умения. Носен като амулет, лабрадоритът помага на всеки да използва и демонстрира най-добрите качества от характера си и да контролира лошите черти и недостатъците си.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърен филигранен пръстен с лабрадорит
Сребърен филигранен пръстен с лабрадорит. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth_end]Литотерапевтите препоръчват този камък при опити за отказване от вредни навици като алкохол и цигари, както и за общо отпускане и отмора. Също така той се използва при респираторни проблеми, кашлици и настинки. Подобрява метаболизма и циркулацията на кръвта и нормализира кръвното налягане. Може да се прилага при ревматизъм, главоболие и предменструални болки.

Лабрадоритът е прекрасен талисман за родените под знака на Скорпион, Рак, Стрелец и Лъв.

Разгледайте всички сребърни бижута с прелестния лабрадорит ТУК.


 

[ezcol_1half]

Сребърни обеци с лунен камък
СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЛУНЕН КАМЪК

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

 

[/ezcol_1half_end]


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар