Posted on Leave a comment

Лунният камък – символ на женското начало

[ezcol_2third]Лунният камък, подобно на лабрадорита и слънчевия камък, е част от групата на фелдшпатите и притежава типичния за тези минерали оптичен ефект (иридизация), при който светлината играе в различни цветове под повърхността на камъка. При популярните бели прозрачни и полупрозрачни лунни камъни този ефект се явява под формата на сини, зелени и розови петна, които се появяват и изчезват в зависимост от ъгъла, под който пада светлината, а при непрозрачните разновидности, които могат да бъдат млечно бели, розови, жълти, кафяви, прасковени и тн., се появява бяло играещо петно. Именно тази разпознаваема адуларисценция позволява сравнително лесно да разграничим естествения лунен камък от синтетичния опалит, който често неправилно бива кръщаван „лунен камък“.

Най-ценните лунни камъни се добиват в Шри Ланка и именно това е и официалният национален камък на страната (макар да дели място по популярност с шриланкийския сапфир). За Индия пък това е свещен камък, символ на триумфа на доброто над злото. Индийска легенда разказва за епична питка между бог Вишну и демоничното божество Бали, в която Вишну надвива опонента си като го разчупва на парчета, а всяко едно се превръща в различен драгоценен камък. Лунният камък е създаден от отблясъка на лунната светлина в очите на Бали в последните мигове на живота му. Според традицията в Индия лунният камък винаги трябва да се полага върху парче жълт плат – също свещен символ.

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]

Едър сребърен комплект с лунен камък
Едър сребърен комплект с лунен камък. Вижте го ТУК.

[/ezcol_1third_end]Познат на човечеството от древността, лунният камък е обгърнат от мистика и магия. Не само източните култури, но и римляните и гърците, сравнявайки отблясъците му с лунна светлина, твърдят в легендите си, че се е родил от вкаменени лунни лъчи и го свързват с божества, покровители на луната и нощта. Вероятно затова този камък става и символ на женското начало и енергия, също подвластни на цикличната луна. Жените са пришивали парченца лунен камък в дрехите си, когато са се надявали да заченат дете и са го държали до себе си по време на раждане. Земеделците пък са заравяли лунен камък в нивата си или са го окачвали на дърво за плодородие.

[ezcol_2fifth]

Филигранен сребърен пръстен с лунен камък. Вижте го ТУК.
Филигранен сребърен пръстен с лунен камък. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

Освен това лунният камък е считан за мощен амулет за любов. Поверието гласяло, че ако при пълнолуние влюбеният задържи в устата си парче лунен камък може да прозре дали чувствата му са споделени. На лунния камък е приписвана още способността да сдобрява двойката след свада, както и да носи семейно щастие. Не е чудно, че накити с този минерал са били предпочитан дар през средновековието, когато кавалер се е обяснявал в любов или е искал ръката на дамата на сърцето си.

В днешно време за лунния камък се твърди, че засилва връзката с майката Земя, носи душевен мир и яснота на мисълта. Действието му е подвластно на фазите на луната и е най-силно по време на пълнолуние и новолуние. Има успокояваща и хармонизираща енергия, помага да се осмисли и осъзнае пътят към удовлетворението и щастието. Засилва интуицията. Въпреки че влиянието му над дамите е по-силно, на мъжете този камък помага в приемането и изразяването на дълго потискани чувства.

Смята се, че лунният камък допринася за хормоналния баланс при жените, облекчава предменструалния синдром и заздравява репродуктивната система. Повишава либидото, помага за лесно зачеване, гладко протичане на бременността и безпроблемно раждане. Лунният камък също така има благотворно влияние върху щитовидната жлеза и отделителната система. Препоръчва се още в случай на инсомния.[/ezcol_3fifth_end]

Подбран като подарък, лунният камък символизира дълбока и искрена любов. Това е един от камъните на месец юни и е подходящ талисман за родените под знака на Рак, Стрелец, Близнаци, Везна и Скорпион.

Разгледайте всички сребърни бижута с естествени полускъпоценни камъни ТУК.


[ezcol_1half]

Сребърни обеци с лабрадорити
Разгледайте всички сребърни бижута с лабрадорит.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Сребърни обеци с кабошон лунен камък
Разгледайте всички сребърни бижута с лунен камък.

[/ezcol_1half_end]


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар