Posted on Leave a comment

Перлата – кралицата на моретата

[ezcol_3fifth]Въпреки че перлата всъщност не е камък, в продължение на векове тя е считана за една от най-големите скъпоценности, наравно с диаманта, рубина, сапфира и изумруда. Това е така, защото дивите перли, достатъчно големи, симетрични и добре оформени, за да се ползват като накит, са изключително редки, а търсенето им – трудно. Затова в днешно време над 99% от перлите, използвани в бижутерията, са култивирани перли, които се отглеждат в мидени плантации. Те се образуват, когато в подбрани видове миди се постави миниатюрно парченце черупка, което дразни вътрешността на мидата и тя го обвива със седеф (в природата това се случва, когато в мидата случайно попадне песъчинка или друг твърд предмет). Формирането на перлата, дори и в контролирана среда, може да отнеме години, затова перлата остава ценно и търсено украшение.

Макар да смятаме, че култивирането на перли е сравнително нова практика, има данни, че опити за отглеждане на перли са правени в Китай още през 13-ти век. Истинския бум на култивираните перли обаче идва едва през 30-те години на 20-ти век, когато се установява, че някои видове сладководни миди могат да произвеждат сравнително бързо голям брой качествени и красиви перли. Въпреки че след това се откриват и много соленоводни миди, които се използват успешно за отглеждане на перли, сладководните перли продължават да доминират перлената индустрия.[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърен пръстен с перли в орнаментиран обков
Сребърен пръстен със сладководни култивирани перли в орнаментиран обков. Вижте го.

[/ezcol_2fifth_end][ezcol_2fifth]

Сребърен комплект нежно колие и обеци с перли
Сребърен комплект със сладководни култивирани перли. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]Има данни, че перлата е позната на човека още от преди 5000 години и е била почитана от почти всички култури по света. Затова за нея до ден днешен се носят митове и предания. В древни времена китайците са вярвали, че перлите се създават в пастта на дракон и за да ги получиш, трябва да убиеш дракона . Затова също така са смятали, че пазят от огън и изгаряне.

За древните римляни и египтяни перлите са били символ на най-висок обществен статус. Легендата разказва, как Клеопатра стрила перла на прах и я изсипала във виното си, за да демонстрира силата си на владетел и богатството на царството си. За Калигула пък се твърди, че когато е провъзгласил коня си за консул, го е закичил с пищно перлено бижу. През годините на Ренесанса в някои Европейски държави дори са съществували закони, които са постановявали, че само благородниците имат право да носят перли, макар временно цената им да е била по-ниска.

Японците от своя страна казват, че перлите са сълзите на магични същества като нимфи и русалки, а гърците – че са сълзите на боговете. Затова е любопитно, че в някои култури перлата се смята за неподходящ подарък и лош избор за сватбено бижу, тъй като носи тъга, а в други именно това е традиционният сватбен дар, защото носи на булката радост.  Перлата е особено важна част от сватбата в Хиндуистката култура, тъй като легендата гласи, че бог Кришна е извадил първата перла на света от дълбините на океана, за да я подари за сватбата на дъщеря си като символ на любов, чистота и вечен съюз. Древните елини пък са украсявали облеклото на булката с бисери, за да не проронва нито една сълза.[/ezcol_3fifth_end][ezcol_3fifth]В днешно време перлите остават символ на чистота, невинност, лоялност и любов. Смята се, че привличат богатство и щастие и пазят от беди. Нежната им енергия подобрява междучовешките и семейните отношения и носи спокойствие и баланс. Вярва се, че вдъхват мъдрост и помагат за вземане на правилни решения.

Перлите и перленият прах от векове се използват и за лечение. В Китай стрити перли се поставят в козметика за лице за чиста и сияйна кожа. Разтворен във вода, перленият прах помага на храносмилането, засилва метаболизма и подпомага регенерацията на тъканите. Литотерапевтите препоръчват перлите при заболявания на белите дробове и дихателните пътища като астма и хроничен бронхит. Полезни са също при проблеми с бъбреците и за регулиране на киселинността в организма. Тъй като перлата се свързва с луната се смята, че е енергията й е особено благотворна за дамите като подпомага хормоналния баланс, лесно зачеване, безпроблемна бременност и раждане.

Перлените бижута са прекрасен подарък за булка и се даряват също за 3-тата, 12-тата и 30-тата годишнина от сватбата. Това е камъкът на месец юни, а бижутата с перли са особено подходящи за представителите на зодия Близнаци и Рак. За перлените накити трябва да се знае, че за да се запази красотата на бисерите, те трябва да се носят често, да имат досег с кожата, а при съхранение да имат достъп до кислород.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Филигранен сребърен пръстен с перла
Филигранен сребърен пръстен със сладководна перла. Вижте го ТУК

[/ezcol_2fifth_end]

Интересен факт: Охридските бисери всъщност не са естествени (нито култивирани) перли. Те не растат в мида, а са изцяло произведени от човешка ръка. За разлика от много имитационни перли, в които се използва стъкло, пластмаса и други неорганични продукти, охридските перли са изцяло органични като се твърди, че за създаването им се използват люспи от риба. Точната технология е известна единствено на две семейства, Талев и Филеви, които произвеждат охридски перли от началото на 20 век насам.

Разгледайте всички сребърни бижута с култивирани сладководни перли ТУК.

Вижте всички сребърни бижута с естествени полускъпоценни камъни ТУК.


 

[ezcol_1half]

Сребърни обеци с кабошони лунен камък на винт
Разгледайте всички сребърни бижута с лунен камък ТУК.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Обеци с розов кварц в сребърен обков
Разгледайте всички сребърни бижута с розов кварц ТУК.

[/ezcol_1half_end]

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар