Posted on Leave a comment

Пренит – камъкът на божественото познание

Пренитът е красив бледозелен минерал, който най-често се среща в цепнатини и кухини на базалтови скали. Заради множеството включвания, характерни за този камък, в него се наблюдават различни отенъци на зеленото, жълтото и кафявото, преплетени с мътни облачета и шарки. Пренитът по принцип има преобладаващ нежен млечен резедав цвят със стъклено до перлено лустро. Дълги години единствения източник на камъка е Южна Африка, като с времето са открити залежи в Австралия, Щатите, Танзания и Шотландия.

[ezcol_3fifth]

Пренитът се води един от „младите“ полускъпоценни камъни, познат и навлязъл в ювелирното изуство след 1789 г., когато е открит и пренесен в Европа от холандския минералог генерал Хендрик фон Прен. Именно от фамилията на откривателя идва и названието на камъка, а това е и първият минерал, кръстен на човек. Макар широкият свят официално да се запознава с пренита едва през 18 век, този камък е бил използван от местното население в Южна Африка, където генерал Прен се натъква на него, в продължение на столетия. Пренитът е бил традиционен камък на племенните шамани, които са вярвали, че той им позволява да осъществяват връзка със своите божества и им помага да достигнат до знания и видения, недостъпни за останалите.

Заради силния си енергиен заряд, пренитът и днес е любим минерал на лечители и гадатели. За него се твърди, че кара притежателя си да сънува, а сънищата често имат характер на предсказание. Пренитът изкарва на повърхността подтиснати спомени и помага на съзнанието да се пребори и прочисти от тях. Дава дълбоко разбиране и осъзнаване на собствената личност и околния свят. Засилва интуицията и помага при вземане на решения, носи душевен мир и хармония. Смята се, че допирът до хладната, гладка повърхност на камъка в момент на напрежение, стрес и объркване носи чувство на спокойствие, увереност и яснота. Пренитът се свързва с шестата чакра, или чакрата на третото око, и е особено полезен по време на медитация.

В литотерапията пренитът се използва за засилване на имунната система и подобряване на метаболизма. Особено полезен е при анемия, както и други заболявания на кръвта, включително подагра. Помага при проблеми с бъбреците и белите дробове.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърен медальон с пренит
Голям ребърен медальон с пренит. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth_end]

Пренитът е подходящ амулет за повечето зодии, но най-силна енергийна връзка с него могат да усетят представителите на зодия Везни, Скорпион и Телец.

Разгледайте всички сребърни бижута с красивия пренит ТУК.

 

 

 

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар