Posted on Leave a comment

Ясписът – камъкът пазител

Разгледайте ТУК всички сребърни бижута с различни видове яспис.

Ясписът е полиминерален кварцов агрегат, най-често комбинация от кварц и халцедон с примеси от желязо и манган. Заради разнообразния си състав и множество включвания, този камък съществува в множество красиви цветови комбинации, рисунъци и шарки. Известни са над 100 различни вида яспис.

Един от най-старите познати полускъпоценни камъни, ясписът е бил високо ценен от почти всички древни цивилизации. Древните египтяни са изписвали цитати от Книгата на мъртвите върху плочки от яспис, използвани в погребалните ритуали, за да пазят душата по пътя й към отвъдното. В юдаизма ясписът е дванадесетият последен камък ,поставен на нагръдника на първосвещеника Аарон, изработен според указението, което Господ е дал на Мойсей. Индианските племена са вярвали, че ясписът e свещен камък, който носи дъжд и добра реколта, докато в древен Китай камъкът е символизирал вечна красота, младост и мощ. Викингите пък са инкрустирали яспис в дръжките на оръжията си, за да ги предпазва в битка.

[ezcol_2fifth]

Масивен медальон с пейзажен яспис
Огромен, масивен медальон с прекрасния пейзажен яспис. Вижте го ТУК.

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

Днес, поради широката си разпространеност, този камък рискува да бъде пренебрегнат, но въпреки всичко е често използван в ювелирното изкуство заради впечатляващата си красота и разнообразие. Любителите на литотерапията и лечението с кристали от своя страна високо ценят неговата силна благотворна енергия като се твърди, че ясписът носи мир, хармония и спокойствие. Заради полиминералния си състав, ясписът обединява в себе си различни вибрации и енергии и съответно помага за достигането на синхрон – физически, психически и емоционален – възстановявайки енергийната цялост на организма. Този камък засилва общата отбранителна сила на тялото и подпомага функцията на всички органи като е особено полезен при стомашни проблеми и заболявания на женската репродуктивна система.

Въпреки че всички вариации на този камък споделят силно хармонизиращо и предпазващо действие, различните видове яспис също така имат и свои собствени свойства.

Океанският яспис вероятно е този, дал името на тази група полускъпоценни камъни, тъй като то идва от гръцкото ἴασπις, което може да се преведе като „петнист камък“. Именно такъв е океанският яспис, в който се преплитат различни нюанси на зелено, синьо и кафяво, напръскани от контрастни бели и жълти кръгове и точки. Тази разновидност на камъка е сравнително рядка и най-често се добива по бреговете на остров Мадагаскар. Океанският яспис помага за по-добра и положителна себеоценка и емпатия към околните.

[/ezcol_3fifth_end]

Пейзажният яспис е прелестно творение на природата, напомняйки на картина, майсторски изрисувана с четка, най-често в кафяви тонове. Твърди се, че чрез него Майката Земя говори на децата си. Пейзажният яспис носи вдъхновение и бистрота на мисълта. Също така помага на притежателя си да се справи с отдавна подтискани чувства на страх, несигурност и вина.

[ezcol_3fifth]

Мукаитът също е вид яспис, обагрен в разнообразни червени, бежови и жълти тонове. Неговият произход най-често е Австралия, а самият камък е носител на позитивна енергия и воля за растеж и живот. Той дава както физическа, така и емоционална енергия, стремеж към промяна и нови преживявания.

Имперският яспис притежава изтънчена красота с нежни, преливащи се нюанси на зелено, жълто и пепел от рози. Тази вариация на ясписа е рядка и ценна. Смята се, че имперският яспис помага за постигане на духовно извисяване и приближаване на човека до божественото. Успокоява съзнанието и премахва чувството на несигурност и страх.

Бреша ясписът напомня на начупена мозайка и рисува красиви форми и картини. Той дава чувство на увереност, вътрешна сила и стабилност и помага на притежателя си да преодолее трудностите, с които се сблъсква.

Червеният яспис има наситен цвят, сравняван с кръв. От древни времена се смята, че помага на жените да се докоснат до женското си начало, засилва фертилитета и ги пази по време на бременност. Червеният яспис вдъхва страст, енергия, сила и воля за живот.

Ясписът е мощен амулет за повечето зодии. Най-ценен е обаче за родените под знака на Риби, Дева, Скорпион, Овен и Близнаци.

[/ezcol_3fifth] [ezcol_2fifth_end]

Сребърен медальон с фасетиран имперски яспис
Сребърен медальон с фасетиран имперски яспис. Разгледайте го ТУК.

[/ezcol_2fifth_end]

Разгледайте ТУК всички сребърни бижута с различни видове яспис.

 

 

 

 


Споделете
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Вашият коментар